A koronavírus-válság hatása a külföldi ingatlanbefektetésekre

A koronavírus-válság új és váratlan tapasztalatokat hozott az élet és az üzlet legtöbb területén, Magyarországon és külföldön egyaránt. Mi megpróbáljuk felvázolni a külföldi ingatlanbefektetésekkel kapcsolatos eredményeket és következményeket.

MAGYARORSZÁG A RÉGIÓ RÉSZEKÉNT

Tágabb geopolitikai szempontból a válság megerősítette Magyarország beépülését Közép-Európa teljes régiójába. Ausztria részéről érdeklődés mutatkozott az Ausztria és Magyarország között működő standard polgári és kereskedelmi mechanizmusok gyors helyreállítására.

Az államok közötti határok bezárása természetesen komoly akadályt jelent a külföldi ingatlanbefektetések megvalósításában, illetve azok használatában. A válság ideje alatt egy új tény, hogy a legtöbb állam igyekszik kielégíteni azon személyek (magánszemély vagy jogi alany) szükségleteit, akiknek ingatlanja van az adott államban. Azon magánszemélyek és cégek számára, akik külföldi ingatlanokkal rendelkeznek, elsők között nyíltak meg a határok – a határok fokozatos megnyitási folyamatában.

DIVERZIFIKÁCIÓS TRENDEK

A forint a válság idején gyengült az euróval és a dollárral szemben. Amennyiben a koronavírus-válság megismétlődik, feltételezhető, hogy ez a forgatókönyv újra megismétlődik. Véleményünk szerint ez csak alátámasztja, hogy az aktívumok egy részét más pénznemben érdemes tartani (például ingatlanban). A forint gyengülésével az árak emelkedése és az infláció növekedése is összefügg. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a nemzeti bankok szerte a világon azonosan reagálnak a válságra, mint pl. a koronavírus válság – a kamatlábak csökkentésével. Ez jó hír azok számára akinek hitele van, és rossz hír azok számára, akiknek a számlájukon van a pénzük (különösen a magas inflációval összefüggésben). Arra számíthatunk, hogy a válság megismétlődése esetén Magyarország ismét hajlamos lesz a növekvő inflációra és az alacsony kamatlábakkal kapcsolatos nyomásra.

Ha a diverzifikációról beszélünk, akkor térjünk vissza a dolgok geopolitikai nézetéhez. Ez már régóta nyilvánvaló, és ezt a válság is megerősítette, hogy a válság idején minden ország magára számít, és az EU vagy a schengeni térség csak másodhegedűsök. Ezért nem csak a pénzügyi, hanem a földrajzi és a politikai diverzifikáció (ha nevezhetjük így) megfelelő befektetési stratégiának minősülnek.

IDEGENFORGALOM ÉS BÉRBEADÁSBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM

A Rellox társaság legtöbb ügyfele részleges saját használat és további rövidtávú turisztikai célú bérbeadás felhasználási módban vásárol külföldi ingatlant. A bérbeadásból származó jövedelem realizálása szempontjából a helyzet a legtöbb országban hasonló, ideértve Magyarországot is. A külföldi turisták veszteségét kisebb vagy nagyobb mértékben a növekvő belföldi turizmusnak kéne felváltania. 2020-ban feltételezhetjük, hogy a határokon átnyúló turizmus (azaz a bérbeadásból származó jövedelem és a elfoglaltság) azokban az országokban fog jobban működni, ahol a „bejövő” idegenforgalom a szomszédos országokra épül (ahol már nyitva vannak/ lesznek a határok), és nem támaszkodnak a távoli országok/desztinációk turistáira. Ezek az országok/ régiók a helyzetből még profitálhatnak is.

INGATLANÁRAK

Az ajánlati ingatlanárak a legtöbb országban nem reagáltak a COVID-ra. A hivatalos statisztikák még nem állnak rendelkezésre. Természetesen az összes piacon csökkent a likviditás, leginkább Spanyolországban és Olaszországban. Az alpesi és a tengerparti ingatlanfejlesztő cégek az építkezések elhalasztását választották az ajánlati árak csökkentése helyett.

Az árak és az ingatlanpiacok további fejlődése leginkább az egyes országok és az egész európai / világ térség gazdaságának újraindulásától fog függeni majd. Azon országok számára, amelyek jelentős mértékben az idegenforgalomból profitálnak, a turizmusból származó bevételek újrainditása kulcsfontosságú lesz. A nyári turisztikai szezon eredményei befolyásolják majd a gazdaságot és ezután a tengerparti ingatlanok árait is, az olyan országokban, mint például Horvátország vagy Spanyolország. Az alpesi ingatlanárak valószínűleg a következő téli szezon eredményeire várnak majd. Addig a status quo vonatkozik az alpesi ingatlanokra. Ausztria vagy Svájc előnye, hogy gazdagabb gazdasági környezettel rendelkeznek. Olaszország esetében összehasonlítható a közelmúltban történő hitel-válság, amikor az árak jelentősen nem csökkentek, de a likviditás meredeken visszaesett.

KÖVETKEZTETÉS

A külföldi ingatlan vásárlása és birtoklása az ingatlanpiac specifikus szegmense. A koronavírus megmutattott néhány korlátozást, amelyet szem előtt kell tartani, ugyanakkor megmutatta, hogy egy külföldi ingatlan birtoklása befektetési és praktikus előnyökkel járhat.